Wednesday, 21 May 2014

Recipe : Apple Pie Pastry

Assalamualaikum 

Sebenarnya untuk recipe kali ni , aku tengah tengok food network punya channel . Tetibe dia buat mini apple pie. Jadi gua pun terliur la cite dia. terus cari recipe , beli barang , esok harinya jugak aku buat  so alhamdulillah semua puji i punya pie *winkwink.

Kali ni aku share resepi apple pie pastry , so lets cekedaut . Original resepi boleh dapat kat link bawah post nanti . 



Bahan-bahan untuk inti apple
2 biji epal hijau (aku hentam keromo je pakai epal merah)
1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis
2 camca besar penuh gula perang
1/2 camca teh tepung jagung*
2 camca besar air*(*disatukan dan kacau rata)
2 camca besar penuh mentega
Secubit garam

1 pack puff pastry jenama KAWAN-saiz 4inci x 4inci (bukan semua pakai , dalam 4-5 keping je)
1 kuning telur, untuk menglis


Cara-cara

Inti Epal :- 
  1. Kupas kulit epal, belah enam setiap satu, kemudian didadu (kalau nak sedap korang dadukan kecik kecik), rendam dalam air. Panaskan mentega dalam periuk, toskan epal, dan masukkan ke dalam periuk. Okay , masak epal korang tadi dalam 3-5 minit sampai jadi layu . Then masukkan serbuk kulit kayu manis , gula perang dengan garam tadi . Gaul bagi rata dan masak lagi dalam 5 minit smpai epal lembut . 
  2. Utuk memekatkan sos inti epal ni , korang masukkan bancuhan tepung jagung tadi dan gaul sampai rata . Dah sebati , tutp api , biarkan sejuk dan ketepikan . Nak masuk peti ais pun boleh jugak , takde masalah.
Puff Pastry :- 
  1. Ambil sekeping puff pastry, gunakan plastik lapisannya sebagai pelapik. Then kalau ikut cara aku , aku rollkan sikit guna kayu penggelek . The baru masukkan inti tadi dekat pastry tadi dalam dua camca teh .Pastu kemaskan dan tutup dengan bahagian berkelar. Kemaskan tepi2nya dan tekan dengan garfu, pastikan korang tekan kuat sedikit. Alih ke dalam dulang pembakar, buat kaedah sama dengan baki bahan2 dan pastry tadi.
  2. Sapu dengan kuning telur dan taburkan sikit campuran serbuk kulit kayu manis dgn gula *untuk dapatkan shell yang ranggup. Dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 20-25 minit.  
  3. Sejukkan dulu baru boleh ngap makan , omonomonom .
*takde gambar . aku dah delete . Sorry yee
credit : Dapur Tanpa Sempadan    


p/s : ini antara resepi paling simple . Jom try . Nanti boleh kongsikan bersama :)
The Writer ,
Amirah Azemi 

Tuesday, 20 May 2014

Food Hunting : Dubu Dubu Restaurant

Assalamualaikum 

Untuk entry kali ni , aku nak cerita sikit tentang restoran korea yang aku baru try dalam dua minggu yang lepas. Kali ni aku teman adik sedara aku pegi rumah sewa dia sebenarnya . Then sementara nak tunggu pukul empat , kitorng singgah Times Square dulu . Pusing pusing , then masuk Cosmoworld lah cerita dia . 

Dalam pukul 2.30 lebih kurang kitorang cari tempat untuk lunch . Adik sedara aku cadangla nak makan makanan korea dekat tingkat 4 tak salah aku lah. Nama kedai dia Restoran Dubu Dubu . Ada banyak jenis makanan korea yang ada dalam list menu . So ini makanan yang kitorang pilih.


ni kedai dia. so korang bolehla cari.
Chicken Bibimbap
Chicken Bibimbap ni campuran sayur , nasi , ada telur , lauk. Lauk dia based on apa yang korng pilih . it either chicken or beef. tapi untuk bibimbap yang adik aku pilih adalah chicken bibimbap . not bad . rasa mcm makan nasi campur . Cuma different dia , nasi korea ni dia mcm sticky sikit. Tak salah aku nasi , diorng guna nasi pulut . kot la. haha.

Seafood Soondubu Jigae
Orite yang ni pulak adik sedara aku punya pilihan. dia ala ala nasi dengan tomyam la. Tapi not bad . sebab dia punya 'tomyam' tu sedap sangat. Korea kalau makan , diorng mesti akan letak side dish . diorng bagi tiga side wish . Yang wajib mestilah kimchi , pastu ada toge dgn macaroni. Tapi bagi aku , aku x bole terima kimchi sebab rasa dia masam masam . 

Spicy Seafood Ramyeon
Untuk aku , aku pilih yang aku rasa boleh kena dengan lidah aku . Takut order pelik pelik kang tak makan . Bazir . Ramyeon ni sama macam maggi instant yang korng selalu makan tu la. Cuma beza dia , ada letak seafood . Ni aku nak bagi satu tip kalau korang order Ramyeon ni , makesure smpai je makanan atas meja , terus makan. Memang panas tapi makan waktu panas panas lagi sedap . Kalau lambat nanti ramyeon tu kembang , dan jadi sangat x sedap. Dish ni pun dia bagi side dish yang tiga tu.

Cheese Toppokki
and last sekali , aku order addition dish which is Cheese Toppokki . Toppokki ni dia kek beras atau ' rice cake ' . Rasa dia mcm makan onde onde cuma Toppokki ni lebih kental . kalau tengah panas lagi sedap makan sebab dia sangat chewy . Dia ada dua jenis. Yang selalu kita tgk dlm Running Man tu spicy , tapi aku tak makan pedas sangat , so aku try ambik cheese . 

Okay , overall sedap . and dekat sini kalau korang makan , korang jugak akan dientertaint dengan cerita , music video , concert korea.Sebab dia sediakan tv. Plus korang boleh relaks la makan kat situ , lepak lepak dengan kawan. So kat sini ku bagi 3.5/5 star , sebab lidah aku masih lidah melayu. Acewahhhhhhh

p/s : sorry pasal cerita travelling aku . nanti tau :)    

The Writer ,
Amirah Azemi